Welke wapens bij SSV Toxotes?

Wedstrijdwapens

Bij SSV Toxotes wordt geschoten met officiële wedstrijdwapens (zowel lucht als vuur), die te koop zijn bij de erkende wapenhandel.Toxotes_It_is_shooting-2 Bij het ontwerp van deze wedstrijdwapens, zijn die elementen die functioneel voor de wedstrijdsport behouden en verder ontwikkeld. Veel modellen lijken daardoor nog nauwelijks op wapens voor jacht of oorlog. Maar, het blijven wapens in de zin der wet en vallen dus onder de bepalingen van de Wet wapens en munitie.

Luchtwapens

De lucht “Match”-wapens zijn terugstootloze en (nagenoeg) trillingsvrije, technisch hoogstaande precisie-instrumenten.

LG Anschutz 9003 premium s2WaltherLP300xt

Kijk ook eens op de website van SV ’t Schermer Eyland voor wetenswaardigheden over snelheid en energie van een kogeltje. De wedstrijdgeweren en -pistolen leveren zeer constante schietresultaten op 10m. banen. Zelfs op 50m. schietbanen kan men er een groep met de diameter van 10 cm. mee schieten (zie bijv. website SV Trefpunt ’71). De wapens maken gebruik van kogels met een kaliber van 4,5 mm (.177). De wedstrijddisciplines waarin geschoten kan worden met luchtgeweer zijn: staand, knielend, liggend en opgelegd, en met luchtpistool staan en opgelegd.

Een verlof (wapenvergunning) is voor het in bezit hebben van luchtwapens niet nodig. SSV Toxotes heeft de beschikking over eigen moderne luchtwapens, zowel pistolen als geweren; zo kunnen beginnende schutters kennismaken met de schietsport, zonder zelf een pistool of geweer aan te schaffen.

Vuurwapens

Bij SSV Toxotes kan ook geschoten worden met klein kaliber (KK /.22) en groot kaliber (GK /.38) vuurwapens op afstanden van 10, 12, 25 en 50m. Voor het in bezit hebben van vuurwapens is een verlof (wapenvergunning) verplicht. Voor het gebruik van de vuurwapens van de vereniging is dat echter niet nodig; die wapens blijven altijd op de schietaccommodatie, in de daarvoor bestemde en goedgekeurde kluizen. Zodoende kunnen ook leden en introducés die geen eigen vuurwapen hebben, onder begeleiding kennismaken met het schieten met vuurwapens.

SSV Toxotes houdt zich natuurlijk aan de Nederlandse wapen-wetgeving en voorschriften van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de KNSA.